Instruktioner til tapetsering

Fototapet på standard- og premiumklasse

Tapetstrimlerne er nummereret i den rækkefølge, de skal limes på væggen.

Du skal begynde at lime fra venstre side og bevæge dig mod højre. Tapetstrimlerne skal sidde tæt op ad hinanden, stump mod stump.

Instrumenter
Spand
Malerrulle
Trykrulle
Blyant
Svamp
Murske
Børste
Kniv til kontorarbejde
Niveau
Forberedelse
1
Fjern gammel maling eller tapet
Væggen skal renses for gammelt tapet eller maling. Vi anbefaler, at du ikke efterlader gammelt tapet på væggen. Hvis du har svært ved at fjerne gammelt tapet, kan du prøve at fugte det lidt med varmt vand.
2
Sørg for, at overfladen er glat og ren
Der kan påføres spartelmasse på væggen, der er renset for den gamle belægning, for at udjævne ujævnhederne. Hvis overfladen er porøs, skal du påføre en primer før tapetsering. Porøse overflader omfatter slebne vægge, vægge med gammelt tapet, spånplader osv. Du bør også grunde overfladen, hvis den har lyse farver, der kan ses gennem tapetet.
Limning
1
Undersøg fototapetet
Før du limer tapetet på væggen, skal du sikre dig, at alle strimler er med, og at ingen af dem er beskadigede eller defekte.
2
Lav en markering til limning af den første strimmel
Selv opsætning af den første strimmel tapet på væggen er meget vigtig. Det første, du skal gøre, er at markere væggen. Brug et vaterpas, et målebånd og en blyant til at tegne en lodret linje i en afstand, der svarer til bredden på dit tapet, fra kanten af væggen. Markeringen vil fungere som en guide, når du placerer den første strimmel på væggen. Pas på, at stregen ikke er for lys, da den ellers kan ses under tapetet.
3
Forberedelse af lim
Tilsæt den nødvendige mængde koldt vand til spanden (se tabellen). Hæld langsomt limposen i vandet under kraftig omrøring. Når al limen er hældt i vandet, skal du fortsætte med at røre i massen i et minut. Lad derefter limen stå i 10 minutter, og bland kraftigt igen. Limen er klar til brug.

Mængde1 pakkeMængde

vand1

,7 lOmråde

(m²)

10 m²

OBS: Hvis du har købt lim fra en anden producent, skal du følge anvisningerne på pakken for tilberedning.

4
Påfør limen direkte på væggen
Påfør limen gradvist i en bredde svarende til ca. en strimmel med et lille mellemrum. Påfør først en ny portion lim, når du er færdig med at lime en tapetstrimmel. Brug en rulle eller pensel. Det er vigtigt at dække hele væggens overflade med lim, da der ellers kan dannes bobler på tapetet.
5
Placer tapetstrimlerne, så deres kanter passer tæt sammen, men ikke krydser hinanden, og tryk dem godt fast.
Brug en trykrulle for at få det bedste resultat. Kombiner forsigtigt mønsteret, når du limer, og sørg for, at limen ikke pletter forsiden af fototapetet.

Bemærk: Undgå folder i tapetet, da det kan føre til revner i lærredet.

6
Glat tapetet ud over hele overfladen
Glat forsigtigt strimlerne med hænderne eller med en trykrulle, og arbejd fra midten til kanten. Alle små bobler og rynker vil forsvinde, så snart tapetet tørrer. Hvis der kommer limpletter på forsiden af tapetet, skal du forsigtigt fjerne dem med en fugtig klud eller svamp uden at vente på, at limen tørrer.

Vær opmærksom på dette: Gnid ikke på overfladen, fjern limen med lette bevægelser.

7
Trim overskydende tapet
Når du har limet alle strimlerne på væggen, skal du skære unødvendige fragmenter af med en tapetspartel og en skarp kontorkniv.
8
Vent 24 timer på, at limen tørrer helt, så du kan se det endelige resultat. I al den tid må der ikke være træk i rummet.
Læn dig tilbage og nyd dit nye værelse!

Bemærk: Vinyltapeter er mindre åndbare end ikke-vævede tapeter. Derfor kan det tage længere tid at tørre, hvis du sætter dem op på en tæt overflade, der ikke absorberer fugt så godt.